Franse milieuzones

In Frankijk zijn er 2 soorten milieuzones. Een permanente en tijdelijke milieuzone, beide zones mogen alleen betreden worden met een geldige Franse milieusticker. Dit is een wezenlijk verschil met Duitsland waar er altijd sprake is van een permanente zone.

Een voorbeeld van een permanente zone, ook wel Zone a Circulation Resitriente genoemd, is Parijs. Van maandag tot en met vrijdag mogen er alleen voertuigen rijden met een milieusticker van categorie 0 tot en met 4. De milieuzone betreft het gebied binnen de ringweg. Bij extreme luchtvervuiling kan er een tijdelijke milieuzone worden ingezet om deze vervuiling te verminderen. Het kan dan zijn dat er voertuigen van lagere categorieën alleen toegang hebben.

Er zijn tijdelijke milieuzones actief in Annecy, Chambéry, Drome, Isere, Grenoble, Lille, Lyon, Villeurbanne, Puy-de-dome, Clermont-Ferrad, Rennes, Straatsburg, Haute-Garonne en Toulouse. Deze zones worden vaak alleen actief bij extreme luchtvervuiling. Er zijn 3 niveaus van verkeersbeperking om de luchtvervuiling vervolgens terug te dringen. Het verlagen van de maximumsnelheid van 20 km/h bij wegen met hogere snelheid dan 90 km/h, alleen voertuigen met een milieusticker mogen de weg op en alleen voertuigen van een bepaalde categorie de weg op.

In de toekomst wordt er naast de permanente milieuzone en tijdelijke milieuzone nog een derde milieuzone aan toegevoegd. De lage emmissiezone, zone a faibles emissions. Deze zones zullen voor 31 december 2020 in 15 Franse steden worden ingevoerd, namelijk Clermont Auvergne Métropole, Eurométropole de Strasbourg, Grand Lyon, Grand Reims, Grenoble Alpes Métropole, Métropole Aix-Marseille Provence, Métropole de Toulon Provence Méditerranée, Métropole du Grand-Paris, Métropole Nice Côte d’Azur, Métropole Rouen Normandie, Montpellier Méditerranée Métropole, Parijs, Saint-Étienne Métropole, Toulouse Métropole. De toegang zal worden bepaald aan de hand van het Crit’air-systeem. Alleen de minst vervuilende voertuigen hebben dan toegang tot deze zones

 

Ben je op zoek naar meer algemene informatie kijk dan op onze home page. Als je meer wilt weten over Europese zones kijk dan hier.

 

Op de website van de VAB vind u ook veel informatie over de Franse milieuzones. Klik hier om naar de VAB te gaan.