Duitse milieuzones

In Duitsland hebben veel steden een Umweltzone. Dit is een milieuzone waar je alleen mag rijden met een Duitse milieusticker. De zones moeten helpen de luchtkwaliteit te verbeteren. Naast deze zones zijn er in sommige steden nog dieselverboden.

Het centrum van veel steden is alleen toegankelijk met een milieusticker. De grenzen van de umweltzones wordt duidelijk aangegeven met borden en met welke sticker je de zone mag betreden. Momenteel zijn er 2 soorten milieustickers een groene en een gele. Een groene milieusticker geeft toegang tot alle milieuzones. De gele is alleen nog geldig voor de milieuzone in  Neu-Ulm. De kleur van de sticker voor een auto wordt bepaald aan de het kenteken en hoeveel de auto uitstoot.

Voor sommige delen van umweltzones is een vrijstelling en is dus geen milieusticker verplicht. Zo is het niet verplicht om op Duitse Autosnelwegen een milieusticker te hebben. Verder vallen motoren, bromfietsen en snorfietsen buiten de regeling. Voertuigen met een geldig Europese gehandicaptenparkeerkaart zijn ook niet verplicht tot het hebben van een Duitse milieusticker. Ook oude voertuigen zijn niet verplicht tot het hebben van een milieusticker, mits er tijdens het parkeren een duidelijke kopie van het kentekenbewijs achter het raam ligt en een FIVA Identity Card.

De grootste milieuzone in Duitsland is die van het Ruhrgebied en bestaat uit kleiner milieuzones van de steden Bochum, Bottrop, Castrop-Rauxel, Dortmund, Duisburg, Essen, Gelsenkirchen, Gladbeck, Herne, Herten, Mülheim, Oberhausen en Recklinghausen. Hier mag men dus wel doorrijden op de autosnelwegen, zodra hier van af wordt geweken is een milieusticker verplicht.

Er wordt in Duitsland ook over een nieuwe milieusticker nagedacht. Een blauwe milieusticker voor zeer zuinige voertuigen. De invoering voor deze sticker wordt tot nu toe steeds uitgesteld.

Op de site van de Deutsche Umweltbundesamt vind je meer informatie over alle Duitse zones.