De Verschillende Duitse Milieustickers

In Duitsland heeft bijna iedere stad tegenwoordig een milieuzone. Deze Umweltzones moeten zorgen voor een schonere lucht en minder uitstoot van broeikasgassen. Om vervuilende auto’s uit een milieuzone te weren zijn er verschillende categorie milieustickers. Een rode milieusticker, gele milieusticker en groene milieusticker.

Soort milieusticker
Leeftijd en type auto
Rode milieusticker
auto op diesel van 1997 t/m 2000
Gele milieusticker
auto op diesel van 2001 t/m 2005
Groene milieusticker
auto op benzine van 1993 en ouder
auto op diesel van 2006 en oud

 

 

 

In de bovenstaande tabel staat aangegeven hoe de stickers aan auto’s worden toegewezen. De rode sticker wordt niet meer uitgegeven. Met de rode sticker kan ook geen enkele Umweltzone worden betreden.

De gele milieusticker voor Duitsland is slechts bruikbaar voor een milieuzone. De stad Neu-Ulm laat auto’s met een gele milieusticker nog toe. In alle andere steden met een milieuzone is een gele milieusticker niet bruikbaar.

Met een groene milieusticker mag u elke milieuzone in Duitsland betreden. Echter kan dit in de toekomst nog veranderen. Er wordt al enige tijd nagedacht over het invoeren van een blauwe sticker. Deze milieusticker is alleen voor de schoonste auto’s van Duitsland.

Een milieuvignet Duitsland is geldig zolang ze zichtbaar voltallig op de voorruit van de auto zitten. Bij een nieuwe auto hoort ook een nieuwe milieusticker. Mocht u naar Duitsland gaan en een milieusticker nodig zijn omdat u een milieuzone in gaat kan u deze online aanvragen of onderweg kopen bij een TUV. Naast milieuzones in steden zijn er ook gebieden met een dieselverbod. Hier mag u alleen in als u auto heeft met diesel motor met Euro-norm 4 of hoger.